In ongewone stilte

Aangevallen door een virus, valt de wereld het leven stil, Langzaam dringt het besef door. Dit is zonder twijfel wereldwijd de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog. Met een abnormale impact op wat ons normaal is. Ook economisch zijn de gevolgen groot. Hele bedrijfstakken, zoals horeca, cultuur en luchtvaart sluiten hun deuren. Lege straten worden gewoon, op afstand blijven van elkaar ook. Corona is overal onzichtbaar aanwezig.

Het ‘goede’ nieuws dat het ooit ook weer over zal gaan, laat onverlet dat de coronacrisis onze samenleving radicaal op zijn kop zet. Iedereen praat erover. De dreiging van het ongrijpbaar virus laat niets en niemand onberoerd. De emoties zijn als bij rouw. Mensen zijn ongerust, bang en verdrietig.

Ik was en ben steeds (nog) ok. Bomen ruisen in zachte wind nog altijd hun frisbebladerde takken. Vogels kwetteren en vliegen onbewust, terwijl de zon doodgewoon haar gouden stralen strooit. Tegelijkertijd is er sprake van een onwerkelijk stilte en zijn angst en absurditeit in ons leven geslopen.

Het leven in een hectische en surrealistische wereld heb ik van medio maart tot eind mei 2020 dagelijks gevangen in een verdicht. Met dit boekje als resultaat. Bedoeld als troost en houvast. Als ode ook aan de schoonheid van de breekbare mens en hen die voor het behoud daarvan strijden.

Capelle aan den IJssel, 22 mei 2020
Peter Paul J. Doodkorte

Free download